Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos chrzanowo-żurawinowy

Sos chrzanowo-żurawinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 830 Ocena: 16028

Dodano:

Odsłon: 1877

Sos wg pomysłu Karola Okrasy. Dodałem do kotlecików z mielonego karpia.

Składniki

  • 1 łyżka miodu
  • 60 g utartego chrzanu
  • 1 posiekana cebula dymka
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyzki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • sok z 1 cytryny
  • garść suszonej żurawiny
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na gorącej patelni rozpuściłem miód. Jak zaczął się pienić dodałem chrzan i posiekaną cebulę dymkę, chwilę przesmażyłem, zalałem czerwonym winem. Gotowałem na wolnym ogniu. Żurawinę drobno posiekałem, dodałem do sosu.
    Kiedy sos zredukował się o połowę, dodałem kwaśną śmietaną i masło, delikatnie wymieszałem podgrzewając. Po ostudzeniu sos zblendowałem. Doprawiłem do smaku sokiem z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń