Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos cumberland do pasztetów i mięs

Sos cumberland do pasztetów i mięs

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 2187

Dodano:

Odsłon: 1426

To zimny sos o słodko-pikantnym smaku, przyrządzany z galaretki z czerwonej porzeczki roztartej z musztardą, czerwonym winem, szalotkami, przyprawiony imbirem, sokiem z cytryny i skórką z pomarańczy (lub sokiem pomarańczowym). Sos podaje się do drobiu, dziczyzny i pasztetów. Bardzo polecam, zwłaszcza do pasztetu, o którym pisałam ostatnio.

Składniki

  • 1/2 szklanki galaretki z czerwonych porzeczek
  • 3 łyżeczki musztardy, raczej ostrej
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • sok z 2 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (ekologicznej)
  • szczypta sproszkowanego imbiru
  • szczypta cukru
  • spora szczypta soli (do smaku)
  • opcjonalnie 1-2 posiekane drobno szalotki – nie zawsze ich używam, najczęściej przyrządzam sos bez cebulek
> 6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Galaretkę porzeczkową utrzeć z musztardą, doprawić szczyptą imbiru, soli i cukru. Dodać wino oraz sok wyciśnięty z pomarańczy i otartą skórkę. Można dodać również posiekaną drobno szalotkę, ale nie jest to konieczne – zależy, jaki smak chcemy uzyskać.

  2. Przelać sos do sosjerki i ozdobić wiórkami startej skórki pomarańczowej. Podawać do zimnych mięs, zwłaszcza dziczyzny albo do pasztetów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń