Do góry

Dania główne Przepis na:

Sos curry

Sos curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 81

błyskawiczne danie, które smakuje nawet największym niedakom

Składniki

  • filet z kurczaka - około 400 gram
  • cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa curry
  • 4 łyżki śmietany (12/18%, albo jogurtu greckiego)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • olej to smażenia
  • szczypta cukru do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filety myjemy, kroimy w kotkę; solimy, pieprzymy, doprawiamy curry

  2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę

    Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju

  3. Gdy cebulka uzyska złotawy odcień dodajemy pokrojonego kurczaka, podsmażamy mieszając od czasu do czasu

  4. * w międzyczasie przygotowujemy sos *
    - przgotowaną śmietanę mieszamy z przecierem pomidorowym, delikatnie solimy i dodajemy curry - łyżeczkę, dwie, trzy - w zależności od własnych preferencji (jeżeli lubimy ostrzejszy smak - więcej, jeżeli łągodniejszy - mniej)

    - dla łatwiejszego rozmieszania składników dodajemy odrobinę zimnej wody

  5. Gdy mięso uzyska złocisty kolor dodajemy sos, szczyptę cukru, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut

  6. podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami - wg. uznania

    ** pasującym dodatkiem do tego dania, moim skromym zdaniem, są rzodkiewki i kiszone ogórki**

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń