Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos curry - cytrynowy do jarzyn

Sos curry - cytrynowy do jarzyn

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 2203

Dodano:

Odsłon: 7533

Pasuje do fasolki, kalafiora, brokuła itp. Mała odmiana dla codziennego obiadu.

Składniki

  • masło - 1 duża łyżka
  • mąka - 1 kopiasta łyzka
  • mleko - 3/4 szklanki
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyzeczka curry
  • sól, cukier do smaku
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od klasycznego beszamelu - rozpuszczamy w garnuszku masło, dodajemy mąkę, mieszamy nie dopuszczając do zarumienienia (ma tylko stracic smak surowizny). Porcjami dolewamy zimne mleko (wbrew krążącej opinii, to właśnie zimne mleko zapobiega powstawaniu grudek), sos ma być dość gęsty ale lejący - więc ilość mleka może ulec niewielkiej zmianie.

  2. Doprawiamy cytryną, curry, sola i cukrem. Podajemy z gorącymi warzywami. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń