Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy

Autor: StysiaZgarami

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 70

Dodano: 21.08.2017

Odsłon: 952

Bardzo lubię ten sos,często gości on w mojej kuchni,w zależności od proporcji składników,można zaostrzyć bądź złagodzić jego smak.Osobiście wolę go w wersji nieco ostrzejszej.Przepis ten jest również odpowiedni dla wegetarian. Smacznego :)

Składniki

  • Szklanka białej fasoli (może być z puszki)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki ostrej musztardy
  • Sok z połowy cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • Ewentualnie woda
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolę namaczam przez całą noc,następnie gotuję do miękkości z dodatkiem soli.Jeśli używam fasoli z puszki to odcedzam ją i płucze na sicie.Przekładam do miski.

  2. Przez preskę przeciskam około 4 ząbki czosnku ( można drobniutko posiekać nożem).Dodaję do fasoli.

  3. W zależności jak ostry ma być nasz sos,dodajemy 1 lub 2 łyżki musztardy.

  4. Wyciskam sok z połowy cytryny,dodaję pieprz i sól do smaku.

  5. Zaczynam blendować,w trakcie powoli dolewam oliwę,w zależności jak gęsty ma być sos, ja zwykle dodaję około dwóch łyżek.Jeśli jest za gęsty dolewam wody.
    Gotowe :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń