Do góry

Dania główne Przepis na:

sos grzybowy

sos grzybowy

Autor: tasty-and-fit

Przepisów i artykułów: 132 Ocena: 1677

Dodano: 08.11.2016

Odsłon: 16030

Sezon grzybowy w pełni, więc dzisiaj zapraszam na pyszny grzybowy sos. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i robi się go dość szybko.

Składniki

  • 0,5 kg grzybów np. borowików, podgrzybków
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub koperek
  • 1/2 szklanki wody
  • 125 ml śmietany do sosów
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła.Pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Należy ją zeszklić na maśle. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i całość podsmażamy jeszcze przez około 1-2 minuty. Na patelnię dodajemy łyżkę masła i dorzucamy pokrojone grzyby i podsmażamy przez ok. 10 minut delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Po tym czasie dolewamy na patelnię trochę wody i dusimy grzyby do miękkości.

  2. Do kubka ze śmietaną dajemy 2-3 łyżki sosu grzybowego, mieszamy i wlewamy na patelnię. Całość trzeba zagotować. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Sos gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

koralina 21 listopada 2017 I mój, ale ja w tym roku nie mam ani jednego grzybka, więc używam koncentratu grzybowej krakusa i też pyszne sosy z niego często robię

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń