Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos jogurtowy z ogórkiem i miętą

Sos jogurtowy z ogórkiem i miętą

Autor:

Przepisów i artykułów: 712 Ocena: 44869

Dodano:

Odsłon: 161

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sosy i dressingi. Szczególnie ukochałam sobie sosy na bazie jogurtu naturalnego. Takie sosy można łatwo i szybko przygotować, wystarczy odrobina kreatywności. Do jogurtu pasuje wiele rzeczy, a co dodamy zależy od naszych preferencji, naszego smaku i pomysłu. Dzisiaj proponuję Wam sos z dodatkiem czosnku, mięty i świeżego ogórka. Podany z grillowanym mięsem czy warzywami idealnie spełnia swoją rolę i podkręca smak potrawy. Sos może również urozmaicić nudne śniadanie. Podany ze świeżym pieczywem i masełkiem sprawdzi się doskonale.

Składniki

  • jogurt grecki 1 opakowanie (180 g)
  • ogórek gruntowy 1 sztuka
  • świeża mięta drobno posiekana 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnionego ogórka przekładamy do miseczki, delikatnie solimy i pozostawiamy na 15 minut.
    Po tym czasie pozbawiamy ogórka nadmiaru wody. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, delikatnie mieszając. Sos doprawiamy
    do smaku solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń