Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos, ketchup

Sos, ketchup

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 44

Dodano:

Odsłon: 2908

Sos do pizzy, jako ketchup, dodatek do sosu do spagetti - po prostu sos pomidorowy

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory bez obierania ze skóry kroję (obojętnie jak). Do dużego garnka wlewam pół szklanki wody, wrzucam pomidory i gotuję 10 minut. W tym czasie kroję paprykę (bez gniazd nasiennych), cebulę, czosnek, ewentualnie papryczka chili i wrzucam do pomidorów. Gotuję godzinę, półtorej bardzo często mieszając.

  2. Jak konsystencja jest już bardzo gęsta odstawiam z ognia i miksuję na gładką masę. Następnie znów stawiam na ogień i dodaję dodatki. Około 2-4 łyżek octu, tyle samo cukru, sól, pieprz (ostrożnie), oregano i bazylię.

  3. Pomidory bez obierania ze skóry kroję (obojętnie jak). Do dużego garnka wlewam pół szklanki wody, wrzucam pomidory i gotuję 10 minut. W tym czasie kroję paprykę (bez gniazd nasiennych), cebulę, czosnek, ewentualnie papryczka chili i wrzucam do pomidorów. Gotuję godzinę, półtorej bardzo często mieszając.

  4. Jak konsystencja jest już bardzo gęsta odstawiam z ognia i miksuję na gładką masę. Następnie znów stawiam na ogień i dodaję dodatki. Około 2-4 łyżek octu, tyle samo cukru, sól, pieprz (ostrożnie), oregano i bazylię.

  5. Sos należy przyprawić mocniej - po ostudzeniu ma łagodniejszy smak. Przelewam do słoiczków i wekuję 5-7 minut.

  6. Wykorzystuję jako sos do pizzy, ketchub, dodaję do sosy spagetti. Robi się długo ale efekt jest rewelacyjny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń