Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos koperkowy (beszamelowy)

Sos koperkowy (beszamelowy)

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48423

Dodano:

Odsłon: 12147

Kiedy świeży, młody koperek rośnie na działce, żal nie skorzystać z tego dobrodziejstwa. Najczęściej dodaję go do młodych ziemniaków lub młodej kapusty. Dzisiaj postawiłam jednak na sos koperkowy, który stał się dopełnieniem dla pulpecików wieprzowych.

Składniki

  • koperek 1 pęczek
  • masło 1 łyżka (kopiata)
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mleko 100 ml
  • bulion warzywny 200 ml
  • sól, pieprz czarny mielony
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.

  2. Następnie do rondelka, małym strumieniem, wlewamy bulion (ja wlewałam po kilka łyżek) i mleko, nie przestając mieszać naszego sosu. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.

  3. Dodajemy posiekany koperek, przyprawy. Sos ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 2- 3 minuty.

    Uwaga: Jeżeli sos wydaje Wam się zbyt gęsty możecie zwiększyć ilość mleka. Moim zdaniem przy powyższych proporcjach innych składników, maksymalnie do 200 ml.

  4. Gotowym sosem polewamy pulpeciki. Możemy go również połączyć z makaronem lub rybą gotowaną na parze.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 15 marca 2016 Przepraszam, że wtrącę tu słówko... Beszamel musi obowiązkowo zawierać starty orzech muszkatułowy... Bez tego dodatku ten sos nie ma prawa do tej nazwy... Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń