Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos kurkowy.

Sos kurkowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1123 Ocena: 12422

Dodano:

Odsłon: 296

Sos z grzybów leśnych, kurek. Sos kurkowy jest idealny jako dodatek do dań z makaronu, różnego rodzaju placków i klusek.

Składniki

  • kurki w sosie własnym 1 słoik 500 ml
  • pieprz ziołowy
  • sól do smaku
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • mąka pszenna 2 łyżki do zagęszczenia sosu
  • śmietana 30% do zabielenia sosu
  • woda 500 ml
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do garnczka wlewamy zawartość słoika z kurkami, dolewamy 500 ml wody, dodajemy pastę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zagotowania się gotujemy 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.

  2. Po tym czasie doprawiamy do smaku pieprzem i solą, zagęszczamy sos i zabielamy śmietaną.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń