Do góry

Dania główne Przepis na:

Sos mięsno-warzywny do makaronu

Sos mięsno-warzywny do makaronu

Autor:

Przepisów i artykułów: 207 Ocena: 4534

Dodano:

Odsłon: 1908

Idealny do makaronu, ryżu, kaszy i ziemniaków.

Składniki

  • Mięso mielone 50 dag
  • Cebula biała 2 szt.
  • Kukurydza konserwowa 0,5 puszki
  • Fasola czerwona konserwowa 0,5 puszki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Pomidory 4 szt.
  • Pieczarki 30 dag.
  • przecier pomidorowy 0,5 słoiczka
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka mielona, bazylia
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelnię wlać trochę wody i wrzucić mięso. Podsmażać, aż mięso nie będzie surowe. Przełożyć do dużego garnka,

  2. Pieczarki przekroić na pół i pociąć w trochę grubsze półplasterki. Wrzucić na patelnię, lekko posolić i podsmażyć. Przełożyć do garnka z mięsem.

  3. Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na patelni. Przełożyć do garnka.

  4. Pomidory ponacinać i sparzyć gorącą wodą. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Poddusić na małym ogniu, aż pomidory zmiękną. Rozgnieść je i przełożyć do garnka z mięsem, pieczarkami i cebulą. Dodać kukurydzę, fasolę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier pomidorowy. Wszystko wymieszać i podlać wodą (ok. 1-1,5 szklanki). Wstawić na mały ogień.

  5. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką (ok. 1 łyżeczka), czosnkiem granulowanym oraz sporą ilością bazylii suszonej (może być świeża). Wymieszać i zdjąć z ognia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń