Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos paprykowy

Sos paprykowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 818

Dodano:

Odsłon: 7315

Sezon na paprykę w pełni, więc czas zamieścić przepis na jeden z moich ulubionych przetworów. Ten sos paprykowy nada się równie dobrze do pieczeni, jak i do potrwa z grilla czy zwykłych kanapek.

Składniki

  • 3 kg papryki czerwonej
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie bazylii
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 łyżki soli
  • 1 cebula
  • 1 łyżka papryki chili
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze części. Następnie paprykę, czosnek i cebulę trzemy na najdrobniejszych oczkach tarki lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

  2. Przetarte warzywa przekładamy do dużego garnka i dodajemy pozostałe składniki. Przed dodaniem reszty składników można odlać nieco soku, ale nie trzeba,

  3. Zagotowujemy całość i gotujemy ok. 20 minut od momentu zagotowania.

  4. Gorący sos przelewamy do słoików i gorące odstawiamy do góry dnem na jakąś godzinkę. Jeśli wszystko pójdzie dobrze sos powinien się zawekować bez dodatkowego gotowania słoików.

    Tak przygotowany sos spokojnie może leżakować w piwnicy do następnego sezonu :)

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń