Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos pesto

Sos pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 27

Dodano:

Odsłon: 3061

Wspaniały sos do makaronu i sałatek

Składniki

  • Krzaczek Bazyli, 1/5 koniecznie świeża bazylia
  • ząbki czosnku, 3 sztuki
  • ziarna zielonego pieprzu, 15 sztuk
  • suszone nasiona kolendry, 2 łyżeczki
  • orzeszki pini, 30 gram (można zastąpić włoskimi jeśli nie ma pini)
  • oliwa, 100 ml
  • tarty parmezan, 25 gram
  • sok z cytryny
  • sól
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z bazylii obrywamy listki (te ładniejsze), myjemy i siekamy. Czosnek rogniatamy, zdejmujemy łupinę i siekamy. Razem z pieprzem, orzeszkami pini i kolendrą wrzucamy do możdzierza i ucieramy. Dodajemy parmezan, kilkanaście kropli soku z cytryny i sól do smaku. Próbujemy i ew. przyprawiamy jeszcze pieprzem, oliwą bądź sokiem z cytryny.

  2. Taki sos wyśmienity jest do makaronów lub jako marynata do mięs. Żebyście mogli od razu go wykorzystać poniżej pokazuję jak zrobić makaron z pesto.

  3. Z bazylii obrywamy listki (te ładniejsze), myjemy i siekamy. Czosnek rogniatamy, zdejmujemy łupinę i siekamy. Razem z pieprzem, orzeszkami pini i kolendrą wrzucamy do możdzierza i ucieramy. Dodajemy parmezan, kilkanaście kropli soku z cytryny i sól do smaku. Próbujemy i ew. przyprawiamy jeszcze pieprzem, oliwą bądź sokiem z cytryny.

  4. Taki sos wyśmienity jest do makaronów lub jako marynata do mięs. Żebyście mogli od razu go wykorzystać poniżej pokazuję jak zrobić makaron z pesto.

  5. MAKARON PESTO

  6. Gotuję makaron, odcedzam, na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy, wrzucam na nią makaron, dodaję sos i kilka (2,3) minut podgrzewam na średnim ogniu cały czas mieszając. Następnie podlewam 1/3 szklanki wody, czekam aż się woda wygotuje (cały czas mieszając), po czym grzeję go jeszczę z minutę. Przekładam na talerze, posypuję parmezanem, na wierzch każdej porcji wędrują 2 lub 3 listki bazylii i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń