Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos pieczarkowy z dodatkiem parmezanu

Sos pieczarkowy z dodatkiem parmezanu

Autor:

Przepisów i artykułów: 366 Ocena: 1926

Dodano:

Odsłon: 211

Pyszny i gęsty sos,który możemy podawać z pieczywem, ryżem lub kaszą ale również jako dodatek do mięs lub placków ziemniaczanych.

Składniki

  • pieczarki 50 dag
  • parmezan starty 2 łyżki
  • śmietana 18 % 200 ml
  • masło 2 łyżki
  • koperek 2 łyżki
  • cebula 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy do czasu aż stanie się szklista. Pieczarki obieramy, kroimy na ćwiartki i dodajemy na patelnię. Dusimy do miękkości na średnim ogniu. Lekko solimy i pieprzymy. Gdy pieczarki będą już miękkie wlewamy do nich śmietanę, dodajemy starty ser, posiekany koperek i podgrzewamy często mieszając do czasu aż ser się stopi i połączy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń