Do góry

Dania główne Przepis na:

Sos pieczarkowy z makaronem kokardki.

Sos pieczarkowy z makaronem kokardki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1225 Ocena: 14356

Dodano:

Odsłon: 1383

Danie dla lubiących potrawy z makaronem polanym sosem.

Składniki

  • Pieczarki 50 dag
  • makaron kokardki 1 opak.
  • Sól
  • Pieprz
  • papryka słodka suszona
  • cebula czerwona 1 szt.
  • suszona włoszczyzna
  • domowa kostka rosołowa
  • śmietana 12%
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym tłuszczu dusimy wymyte, pokrojone pieczarki i cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Podczas duszenia posypujemy suszoną włoszczyzną i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do zmiękczenia pieczarek i cebuli. W garnczku zagotowujemy 2 szklanki wody z łyżką czubatą domowej kostki rosołowej,listkami laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się wywaru dodajemy duszone pieczarki z cebulą, zabielamy śmietaną, doprawiamy jeszcze do smaku i zagęszczamy sos mąką.

  2. W między czasie gotujemy makaron kokardki według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Odcedzony makaron podajemy polany sosem pieczarkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń