Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos pieczarkowy z warzywami na gęsto.

Sos pieczarkowy z warzywami na gęsto.

Autor: skorpionek

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 135

Dodano: 12.05.2018

Odsłon: 225

Z podanego przepisu wyszło 3 słoiki 0,6 litra sosu.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pieczarki, paprykę, cukinię i cebulę kroimy w plastry, marchew ścieramy na dużych oczkach, natkę pietruszki i koper kroimy drobno. Do garnka z 5-6 łyżkami oleju wkładamy pokrojone pieczarki i cebulę, solimy i dusimy do miękkości. Gdy pieczarki i cebula będą miękkie dodajemy startą marchew, pokrojoną paprykę i cukinię. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy suchymi przyprawami oraz dodajemy domową kostkę rosołową i troszkę sosu sojowego. Wszystko dusimy do miękkości wszystkich składników.

  2. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koper i gotujemy bez przykrycia 15-20 minut żeby wyparowało troszkę wody która powstała podczas duszenia pieczarek i warzyw.

  3. Jeżeli składniki wszystkie są miękkie smak jest dobry to kończymy gotowanie i gorący sos wkładamy do słoików, zakręcamy wieczka słoików i pasteryzujemy we wrzącej wodzie 15 minut.

  4. Sos wykorzystujemy do dań oraz świetnie nadaje się do zrobienia farszu do kotletów mielonych, posmarowania pizzy czy do farszu nadziewanych baczków (policzków) wieprzowych. Jest dużo sposobów na wykorzystanie takiego sosu.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń