Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos pomidorowo-cukiniowy na zimę

Sos pomidorowo-cukiniowy na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 362 Ocena: 1904

Dodano:

Odsłon: 851

Pomidory z cukinią w słoiku to doskonały dodatek do lecza, smażonej kiełbaski, sosu do mięsa mielonego itp. Warto zrobić choć kilka słoików by w środku zimy poczuć smak lata:)

Składniki

  • pomidory 5 kg
  • cukinia 2 szt małe
  • cukier 2 łyżeczki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • czosnek 3 ząbki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Sos najlepiej przygotować z dwóch rodzajów pomidorów: połowa powinna być bardzo dojrzała i miękka a reszta dojrzała ale twarda.
    Pomidory obieramy ze skórki. Te miękkie kroimy na kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy aż całkowicie się rozgotują - żeby przyspieszyć ten proces możemy pomidory zmiksować blenderem. Następnie do sosu pomidorowego dodajemy pozostałe /twarde/ pomidory pokrojone w kostkę oraz pokrojoną w kostkę cukinię/ jeśli jest młoda nie musimy jej obierać ze skórki/. Dodajemy również sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos możemy doprawić pieprzem, ulubionymi ziołami itp. ale ja doprawiam ten sos po otworzeniu słoika przygotowując konkretną potrawę.
    Sos zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 3-4 min. Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 10 lipca Swietny sos, w tym roku zgraja mi sie cukinie i pomidory wiec przy przetworach wykorzystam przepis Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń