Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos pomidorowo-paprykowy na zimę

Sos pomidorowo-paprykowy na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 303 Ocena: 1475

Dodano:

Odsłon: 1176

Uwielbiam wszelkie sosy na bazie pomidorów.Latem warzywa są dość tanie /nie mówiąc o tych z własnych ogrodów/dlatego przygotowuję wielkie zapasy na zimowe dni. Wystarczy wtedy sięgnąć po słoiczek i podstawa do zup, sosów, itp. gotowa.

Składniki

  • pomidory 2 kg
  • papryka czerwona 5 szt
  • papryczka chili 1 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • cukier ok. 1 łyżeczki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy i wraz z sokiem przekładamy do garnka. Dodajemy 1/3 łyżeczki cukru i gotujemy na małym ogniu. Paprykę i papryczkę chili oczyszczamy z nasion i gniazd nasiennych, kroimy i dodajemy do pomidorów. Czosnek drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do pomidorów. Doprawiamy resztą cukru, solą i pieprzem i gotujemy do czasu aż pomidory rozgotują się i sos częściowo odparuje. Całość miksujemy blenderem, przekładamy do słoików zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń