Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos pomidorowo-warzywny na zimę

Sos pomidorowo-warzywny na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 3319

Dodano:

Odsłon: 575

Pyszny sos pomidorowy z dodatkiem papryki, warzyw korzeniowych oraz czosnku i bazylii. Pełnia smaku zamknięta w słoiku - zimą doskonale przypomni smak ogrodowych pomidorów. Sos świetnie komponuje się z makaronem, filetami drobiowymi lub pulpetami.

Składniki

  • pomidory 1,5 kg
  • papryka czerwona 2 szt
  • marchew 1 szt
  • pietruszka /korzeń/ 1 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • bazylia suszona 1 łyżka
  • oliwa 1 łyżka
  • cukier 1 szczypta
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • papryka mielona słodka do smaku
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w małą kostkę marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek. Podsmażamy 2-3 min pilnując by czosnek się nie przypalił. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dodajemy szczyptę cukru. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godz. Warzywa powinny się rozgotować a sok z pomidorów odparować. Pod koniec gotowania dodajemy bazylię i doprawiamy sos do smaku. Sos przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń