Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos pomidorowo warzywny z selerem naciowym pasteryzowany

Sos pomidorowo warzywny z selerem naciowym pasteryzowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 1087

Dodano:

Odsłon: 338

Przepis na ten sos dostałam od koleżanki pod nazwą "sos toskański". Sos szybko zaspokoi głód jarosza: wystarczy ugotować makaron, polać go sosem i danie gotowe. W wersji dla mięsożerców: podsmażona pierś kurczaka w sosie toskańskim z makaronem czy ryżem będzie smakować wybornie. Naprawdę warto ten sos mieć w swojej spiżarni.

Składniki

  • pomidory 2 kg
  • marchew 3 szt
  • cebula czerwona 2 szt
  • seler naciowy 4 łodygi
  • czosnek 4 ząbki
  • bazylia 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy i rozgrzewamy oliwę z oliwek /możemy zastąpić dobrej jakości olejem/. Marchew, cebule, seler naciowy oczyszczamy, kroimy i wrzucamy do rondla. Podsmażamy 3-4 min. często mieszając. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku, obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dodajemy szczyptę cukru i bazylię. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu ok 1,5 godz. - wszystkie warzywa powinny się rozgotować a sok z pomidorów odparować. W połowie gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Na koniec warzywa miksujemy blenderem, ostatecznie doprawiamy, przekładamy sos do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20-25 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń