Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 3323

Dodano:

Odsłon: 747

Pyszny sos pomidorowy "ala" keczup. Trochę pracochłonny ale wart poświęconego czasu: domowy i bez konserwantów.

Składniki

  • pomidory 1,5 kg
  • jabłko kwaskowe 1 szt
  • cebula 1 szt duża
  • seler /korzeń/ 15 dag
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • imbir mielony do smaku
  • goździki mielone
  • olej 1 łyżka
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do sosu używamy pomidorów bardzo mocno dojrzałych. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu a gdy się rozgotują przecieramy je przez sito by pozbyć się pestek /jeśli pesteczki w sosie nam nie przeszkadzają ten etap możemy pominąć/. Otrzymany przecier gotujemy na małym ogniu. Kiedy ok. 1/3 soku odparuje do przecieru dodajemy drobno pokrojoną cebulę i seler /korzeń/ oraz jabłko /obrane i pokrojone na ćwiartki/. Sos gotujemy nadal na małym ogniu. Kiedy sos będzie miał konsystencję powideł całość ponownie przecieramy przez sito lub dokładnie blendujemy. Tak przygotowany doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem,mieloną papryką, imbirem i goździkami. Sos ponownie zagotowujemy i na koniec dodajemy olej, przekładamy do małych słoików i pasteryzujemy ok. 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń