Do góry

Dania główne Przepis na:

Sos pomidorowy do makaronu

Sos pomidorowy do makaronu

Autor:

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 3131

Dodano:

Odsłon: 4691

...z takim przepisem nigdy więcej nie kupicie gotowego makaronu z sosem w proszku do zalania wrzątkiem...

Składniki

  • pierś indyka lub kurczaka - 500g
  • passata pomidorowa - 0,7 litra
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • seler naciowy - 1 łodyga
  • cukinia mała - 1 sztuka
  • pieczarki - 200g
  • bulion drobiowy - 200ml
  • bazylia - suszona 1 łyżeczka/ świeża kilka posiekanych listków
  • Pieprz
  • Sól
  • oliwa lub olej roślinny
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Patelnię kropimy oliwą. Rumienimy na niej posiekaną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek. Dorzucamy zmielone mięso indycze i smażymy na sporym ogniu rozbijając tworzące się z mięsa grudki.

  2. Na patelnię trafić powinny pokrojone w kostkę cukinia, seler naciowy i pieczarki. Mieszając często zawartość patelni dolewamy bulion i passatę pomidorową. Doprawiamy całość solą, pieprzem i bazylią.

  3. Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy sos do odpowiedniej gęstości na małym ogniu. 20 minut powinno wystarczyć by można było podać pyszny i lekki sos z ugotowanym al dente w dobrze osolonej wodzie makaronem.

    Pod wpisem znajdziecie link do naszego nowego bloga kulinarnego. Zapraszam :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń