Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos śliwkowo- paprykowy

Sos śliwkowo- paprykowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 2734

Dodano:

Odsłon: 269

Przepyszny sosik ze śliwek i z papryki z powodzeniem zastąpi ketczup. Gęsty, słodko- kwaśny, w pięknym, czerwonym kolorze, chociaż nie ma w pomidorów. W wersji na ostro można dodać papryczki chili. Idealny na grilla, do makaronu, duszonych warzyw, jako dip, do wzmocnienia smaku zup lub nawet na chleb.

Składniki

  • mała porcja na 2 słoiczki:
  • 1 czerwona papryka
  • 600 g śliwek
  • 1 cebula
  • 1/ 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 1/ 4 łyżeczki gorczycy
  • 1/ 4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • szczypta curry
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sliwki umyć, wydrylować i drobno pokroić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i posiekać. Wsypać do garnka. Dodać pozostałe składniki. Zagotować i dusić na małym ogniu około 45 minut. Uważać, żeby nie przypalić. Sos jest jeszcze trochę płynny, ale po zmiksowaniu zgęstnieje. Ostudzić, tak żeby nie zepsuć blendera i zmiksować. Ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku. Znów podgrzać i gorący ketchup wlewać do wyparzonych słoiczków. Natychmiast zakręcić i pasteryzować np. w garnku z gorącą wodą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń