Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos śliwkowy

Sos śliwkowy

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6642

Dodano: 18.04.2010

Odsłon: 12680

Wykwintny, lekko słodkawy smak. Znakomity do dań mięsnych.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śliwki i rodzynki namoczyć w wodzie ok.,30 minut.

  2. Z masła i mąki zrobić złotą zasmażkę i rozprowadzić zimnym bulionem.Zagotować stale mieszając, aby nie porobiły się grudki

  3. Śliwki i rodzynki namoczyć w wodzie ok.,30 minut.

  4. Z masła i mąki zrobić złotą zasmażkę i rozprowadzić zimnym bulionem.Zagotować stale mieszając, aby nie porobiły się grudki

  5. Dodać śliwki, rodzynki wraz z wodą, w której się moczyły, ocet, cukier, liść laurowy i pieprz.Gotować do miękkości śliwek, a następnie wyjąć liść laurowy .

  6. Całość zmiksować , podgrzać wlać do sosjerek i podać do pieczonego lub smażonego mięsa. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jakub26 21 kwietnia 2013 świetny sos do różnych mięs, zabieram do swojej książki

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 11 lipca 2011 Myślę że do pieczeni też się nada.Rewelacja.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 12 listopada 2010 zrobiłam z Twoimi roladkami - super sprawa

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 30 czerwca 2010 oooo, ja też robię sos śliwkowy ale całkiem inaczej, nastepnym razem wypróbuję Twój przepis , bo wygląda przepięknie

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 26 czerwca 2010 Cieszę się Bożenko, że Ci smakował sosik. Pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 26 czerwca 2010 ten sosik jest pycha!!! robiłam i daje +5

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 19 kwietnia 2010 Katarina Twój pomysł na sos bez zasmażki bardzo mi się spodobał. ale smaki naszych sosów są różne ze względu na składniki. Lubię czosnek i kiedyś zrobie sos wg Twojego przepisu.Pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katarina9944 19 kwietnia 2010 tez robie taki sos, tylko bez zasmażki, jest lżejszy, spróbuj. Sliwki wrzucić do bulionu gotować 20-30 min, dodać 2-3 przeciśnięte ząbki czosnkui i troche wegety, potem zmiksować, powinien wyjść ciemny, gęsty i aksamity , na 3/4 l daje paczke sliwek suszonych, pzdr

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń