Do góry

Dania główne Przepis na:

Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny

Autor: listek

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 1382

Dodano: 13.09.2011

Odsłon: 21394

Doskonały sos do mięs, ryb, kanapek a po zmiksowaniu świetnie zastępuje chemiczny , sklepowy keczup.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić. Marchew, jabłka obrać i zetrzeć na tartce o dużych oczkach. W papryce usunąć gniazda nasienne i również zetrzeć na tartce. Warzywa wymieszać razem i gotować ok. 2,5 godziny.

  2. Dodać olej, cukier i pozostałe przyprawy i gotować jeszcze ok.1 godziny( lub do miękkości warzyw). Gorący sos wkładać do słoików i wekować ok 30 min .( ja to robię w piekarniku w tem. ok 150 stopni)

  3. Sos nadaje się świetnie do ryby po grecku, gałek czy też po prostu jako dodatek do kanapek lub obiadów

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tester10 29 grudnia 2017 To nie jest tajski sos, tylko sos do ryby po grecku. Dobrze, że zrobiłem na próbę używając 1/4 składników. Koło tajskiego to nawet nie stało.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 11 lutego 2012 Kiedyś robiłam bardzo podobny,były tam jeszcze śliwki suszone i na końcu miksowałam wszystko i używałam jako ketchupu.Taki sos jest rewelacyjny no i zdrowy.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń