Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos słodko - kwaśny z cukini do potraw

Sos słodko - kwaśny z cukini do potraw

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 424

Dodano:

Odsłon: 8709

Smaczny na kanapce zimą, jako dodatek do zapiekanek czy też grzanek, lub do pizzy,pyszny jako przekąska. Mnie przekonał więc się dzielę przepisem:))

Składniki

  • 3 kg cukini - pokroić razem ze skórką w kostkę ( użyłam małej cukini więc nie usuwałam pestek )
  • 1 kg papryki czerwonej - pokroić w kostkę
  • 1 kg cebuli - pokroić w kostkę
  • 1 1/2 szklanki octu 10% - na zalewę + 3 szklanki cukru
  • 4 koncentraty pomidorowe, 200 g, lub 1 koncentrat 800 g
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 4 łyżki przyprawy do spagetti
  • sól i pieprz do smaku, jak kto woli ( ja soli nie dodawałam, dodałam łyżeczkę pieprzu, świeżo zmielonego)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pokrojone w kostkę warzywa, należy zasypać 1 i 1/2 łyżką soli gruboziarnistej do przetworów, wymieszać i odstawić na noc by puściły sok.

  2. Gotujemy zalewę z cukru i octu, do zalewy, należy przełożyć odsączone z soli warzywa i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, czyli przecier pomidorowy, i przyprawy sypkie. gotujemy 10 minut na wolnym ogniu, po tym czasie przekładamy w słoiczki i pasteryzujemy 15 minut.

    W związku z tym, że warzywa przez noc leżały w soli, ja już jej ponownie nie dodawałam.


    Mam nadzieję, że posmakuje ''Smakerowiczom'' i zagości na ich stołach:)
    Pozdrawiam serdecznie:))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 12 września 2015 Miło Asieńko,że się pojawiłaś,sosik wygląda smakowicie - do chińszczyzny w zimie "pierwsza klasa" Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń