Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos słodko-ostry

Sos słodko-ostry

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 199

Dodano:

Odsłon: 2454

Sos jest przepyszny i bardzo prosty do wykonania,nie robię go może codziennie z uwagi na sporą kaloryczność,ale impreza czy też święta nie mogą się bez niego obejść.Wspaniale pasuje do wędlin,pasztetów,jaj czy zimnych mięs.

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo.Obieramy i wyjmujemy żółtko.

  2. Białka trzemy na drobnej tarce i wrzucamy do miseczki.W innym naczyniu żółtka ucieramy z cukrem i musztardą na gładką masę.Zasadniczo powinno być tak,że na jedno żółtko przypada jedna płaska łyżeczka cukru,ale jak komuś za słodko to może tą ilość zmniejszyć.

  3. Jajka gotujemy na twardo.Obieramy i wyjmujemy żółtko.

  4. Białka trzemy na drobnej tarce i wrzucamy do miseczki.W innym naczyniu żółtka ucieramy z cukrem i musztardą na gładką masę.Zasadniczo powinno być tak,że na jedno żółtko przypada jedna płaska łyżeczka cukru,ale jak komuś za słodko to może tą ilość zmniejszyć.

  5. Potarte baiałka oraz żółtka utarte z cukrem i musztardą łączymy ze śmietaną i majonezem.Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.Całośc doprawiamy pieprzem do smaku,można posypać szczypiorkiem dla lepszych wrażeń wizualnych:-)

  6. SMACZNEGO :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń