Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos szpinakowy

Sos szpinakowy

Autor: Paulkaaa

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 70

Dodano: 28.05.2012

Odsłon: 7443

Szpinakowa wariacja

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wstawiamy wodę i gotujemy makaron, w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu, przygotowując w tym czasie sos.

  2. Na oleju podsmażamy chwilę cebulkę, drobno posiekaną.

  3. Dodajemy szpinak i przez kilka minut dusimy go razem z cebulką i przyprawami.

  4. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy.

  5. Wstawiamy wodę i gotujemy makaron, w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu, przygotowując w tym czasie sos.

  6. Na oleju podsmażamy chwilę cebulkę, drobno posiekaną.

  7. Dodajemy szpinak i przez kilka minut dusimy go razem z cebulką i przyprawami.

  8. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy.

  9. Przygotowanym sosem polewamy makaron, lub mieszamy wszystko razem (jak kto lubi).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 29 maja 2012 ja robię inaczej: do takiej ilości cebuli dodaję całe opakowanie (400 g.) mrożonego szpinaku lub taką wielką reklamówkę świeżego. Kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, ze 2-3 łyżki śmietany. Jak mi się makaron ugotuje (al dente) do wrzucam go do szpinaku i jeszcze ze dwie minutki trzymam na ogniu. Makaron zagęści dodatkowo sos i smaki się połączą. A na talerzu całość posypuje białym serem, ja lubię tak - ale może być pleśniowy czy feta

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń