Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos teriyaki

Sos teriyaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1780

Dodano:

Odsłon: 514

Dziś zabieram Was w kulinarną podróż do Japonii. Kuchnia ta jest uznawana za najzdrowszą kuchnię świata. Jest pełna pysznych dań z ryżu, wołowiny, grzybów shitake i tofu. Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru, co oznacza - błyszczeć. Stosowana przed i w trakcie pieczenia na potrawie się błyszczy i mieni ze względu na dużą zawartość cukru. Dzięki zawartości imbiru sos Teriyaki nadaje potrawom niepowtarzalną świeżość, a dodatek sosu sojowego orientalnego charakteru. Teriyaki jest doskonałą marynatą oraz zaprawą do pieczonych mięs, ryb, a także wszelkiego rodzaju potraw z grilla. To także wyśmienity dodatek do warzyw pieczonych, smażonych oraz grillowanych. Wystarczy połączyć go z odrobiną miodu, sokiem z cytryny, łyżeczką goździków oraz szczyptą imbiru, a otrzymamy oryginalną marynatę do mięsa która nada naszym potrawom ciekawy, niezapomniany smak i kolor.

Składniki

  • 120 ml sosu sojowego
  • 100 g cukru brązowego *
  • 60 ml zimnej wody
  • 50 ml mirinu **
  • ¼ łyżeczki imbiru mielonego
  • ½ łyżeczki czosnku mielonego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Do wody dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Do rondelka wlewamy wodę z mąką, dodajemy sos sojowy, mirin, ocet ryżowy, cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu przelewamy do butelki. Sos przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.
    * można zastąpić 2 łyżkami miodu
    ** można zastąpić sake. Jeśli nie macie tego składnika, użyjcie wina białego

    Zastosowanie sosu

    Marynata – mięso, warzywa, również ryby do krótkiego marynowania
    Glazurowanie – przed lub po smażeniu, grillowaniu, smarujemy pędzelkiem
    Wykończenie na patelni – odrobina do sosu i masła
    Dekoracja – kilka smakowitych kropek na talerzu, które wprowadzą danie w inny wymiar
    Dip – nawet do ruskich pierogów!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 08 czerwca To ten sos można przygotować własnoręcznie ? Dobrze wiedzieć:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 08 czerwca Swietne! nie przypuszczalam ze sos teriyaki mozna zrobic samemu, a ten sos uwielbiam, sprawdza sie przy miesach i rybach kazdego rodzaju :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń