Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos warzywny z czerwoną soczewicą

Sos warzywny z czerwoną soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 588

Dodano:

Odsłon: 271

Dziś mam pyszny ale inny sosik. Jest w nim cukinia, papryka, marchew, cebula i przyprawy ale jest coś jeszcze. Jak nazwa przepisu wskazuje jest też czerwona soczewica. Sos będzie idealny do pizzy, lasagne czy dan z makaronem.

Składniki

  • 1,5 kg cukinii ( waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
  • 3 duże cebule
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 szk ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • 450 g koncentratu pomidorowego
  • 1 op ziół prowansalskich
  • 250 g cukru
  • 100 g miodu lipowego
  • 1,5 łyżki chili w proszku
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 1 szk octu
  • sól do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Papryki umyć i usunąć gniazda nasienne, cebule i marchewki obrać i umyć.
    W maszynce do mielenia mięsa na średnim sitku zmielić cukinię, paprykę i marchewkę a cebulę posiekać w rozdrabniaczu.
    Wszystkie zmielone składniki umieścić w garnku, dodać ugotowaną soczewicę oraz cebulę a także pozostałe przyprawy ale bez octu i gotować od czasu do czasu mieszając 40 minut ( pod przykryciem ).
    Po tym czasie wlać ocet i gotować 10 minut.
    Sos przestudzić, rozlać do wyparzonych słoików, zakręcić zakrętkami.
    Na dno garnka ułożyć ściereczkę, wstawić słoiki, wlać na 3/4 wysokości słoików wodę i pasteryzowac 40 minut od zagotowania.
    Zapasteryzowane słoiki wyjąć z garnka i wystudzić, schować w chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń