Do góry

Przekąski Przepis na:

Sos z leśnych grzybów z boczkiem

Sos z leśnych grzybów z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 275

Dodano:

Odsłon: 5925

Ostatni dzwonek na świeże leśne grzyby.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby przebrać (wyczyścić), większe pokroić w cząstki, opłukać zimną wodą. Gotować ok. 30 min. w osolonej wodzie. Czas gotowania zależy od gatunku grzybów. Odcedzić przy pomocy durszlaka.

  2. Boczek bez skóry drobno pokroić i wrzucić na patelnię. Skórę można położyć na patelnię, żeby wytopił się z niej tłuszcz. Zdjąć po chwili, albo wyjąć na końcu, kiedy sos będzie gotowy. Innego tłuszczu nie dodawać - ten z boczku się wytopi. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z boczkiem. Kiedy się zarumieni dodać ugotowane grzyby, dodać kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe, czerwoną paprykę, curry. Nie solić - boczek jest słony, a grzyby są ugotowane w osolonej wodzie. Podlać wodą i dusić ok. 15-20 min. pod przykryciem. Pod koniec spróbować i w razie potrzeby doprawić wedle uznania.

  3. Dodać 2 łyżki śmietany i posiekaną zieloną pietruszkę, wymieszać.

  4. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 25 października 2012 grzyby z boczkiem ,czy też kiełasą w proporcjach 3:1 są bardzo smaczne w towarzystwie ziemniaków lub makaronu, ale już bez śmietany i bez ziela angielskiego i liscia laurowego , bo są tak aromatyczne ,że zabiją smak grzybów.
Marchewcia ,świetnie sobie radzisz z gotowaniem i jesteś super kuchareczką bo eksperymentujesz w kuchni i właśnie o to chodzi , ale faktycznie przedobrzyłaś , co mnie zdarza się bardzo często .Ja uwielbiam grzyby i stawiam najwyższą ocenę ..5..

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Monika87 25 października 2012 Musi być dobry!! Jadłam grzyby z boczkiem wędzonym i były pyszne!! nie wiem jak z curry ale ciekawy pomysł :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Marchewcia 25 października 2012 Trzeba spróbować tego połączenia - rzeczywiście jest kontrowersyjne. Też wydawało mi się dziwne na początku (to nie jest mój pomysł). Kiedyś jadłam tylko tradycyjny sos grzybowy (cebula, śmietana), o którym Panie piszą, ale po co miałabym zamieszczać ten przepis, skoro wszyscy taki robią.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mala_black 25 października 2012 sosik z grzybow tak ,ale boczek psuje cały smak grzybłów ,nie pasuje mi to .jak dla mnie to przedobrzenie ,ale na minus .

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 24 października 2012 Wszystko fajnie,ale ten boczek i to wędzony do leśnych grzybów a curry to w jakim celu?Może trzeba mieć specyficzny smak,dla mnie coś takiego nie odpowiada,tak jak surowy boczek do kotletów rybnych.Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nukleon 24 października 2012 Pycha,pycha -po prostu. Leśne grzyby -niezastąpiony smak.Lubię takie sosy .

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń