Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos z ostrych papryczek.

Sos z ostrych papryczek.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 4397

Dodano: 17.07.2017

Odsłon: 678

Zrobiłam sos z 3 rodzajów ostrych papryczek: Scotch Bonnet, Red Cayenne, Yellow Cayenne. Sos za pasteryzowałam w 2 słoikach, 500 ml i 250 ml. Sos idealny do meksykańskich potraw oraz jako dodatek do różnego rodzajów zup i sosów.

Składniki

  • papryczki Scotch Bonnet 6 szt.
  • papryczki Red Cayenne 1 szt.
  • papryczki Yellow Cayenne 8 szt.
  • morele 4 szt.
  • pomidory lima 2 szt.
  • czosnek 2 zęby
  • cukier 2 łyżki
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • sok z 1 cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymyte papryczki kroimy drobno, pomidory i morele kroimy w kostkę.

  2. Pokrojone składniki wkładamy do garnczka i dusimy na małym ogniu do ich zmiękczenia.

  3. Podczas duszenia dodajemy sok z jednej cytryny, czosnek, cukier i sos sojowy ciemny.

  4. Gdy składniki w garnku będą miękkie zakańczamy duszenie, studzimy.

  5. Całość rozdrabniamy blenderem. Rozdrobnione składniki przecieramy przez gęste sitko. Przetarty sos doprowadzamy do zagotowania się. Na wolnym ogniu musimy zredukować troszkę wody, sos musi być trochę gęściejszy. Możemy dłużej redukować jak kto chce więcej gęsty aż do pasty.

  6. Gorący sos wlewamy do słoiczków i od razu zakręcamy. Zakręcone słoiczki studzimy i ostudzone wstawiamy do lodówki. Słoiczków nie trzeba oddzielnie pasteryzować, u mnie tak zamknięte słoiczki z ostrym sosem z papryczek stoją w piwnicy rok i nic dla sosu się nie stało.

    Smacznego :)

  7. Tak dla uwagi, papryczki Scotch Bonnet, Red Cayenne, Yellow Cayenne wyhodowałam sama w doniczkach.

    Moja papryczka Scotch Bonnet.

  8. A to moje papryczki Yellow i Red Cayenne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń