Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos z ostrych papryczek.

Sos z ostrych papryczek.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1404 Ocena: 17916

Dodano:

Odsłon: 4439

Z podanego przepisu wyszedł 1 l ostrego, smacznego sosu.

Składniki

  • ostre papryczki 0,7 kg
  • pomidory lima 4 szt.
  • morele 4 szt. bez pestek lub kawałek dyni
  • woda 125 ml
  • ocet jabłkowy 100 g
  • sól 1 łyżeczka
  • miód 3 łyżki
  • czosnek 5 ząbków
  • mikstura z papryk habanero 3-4 łyżki (nalewka olejowa na paprykach habanero)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymyte papryki kroimy w plasterki razem z pestkami. Morele i pomidory kroimy w kostkę (użyłam mrożonych moreli). Pokrojone w kostkę pomidory i morele wkładamy do garnczka emaliowego, wlewamy wodę, ocet, dodajemy miód, sól, czosnek.

  2. Dusimy na wolnym ogniu do zmiękczenia składników.

  3. Całość przecieramy przez gęste sito.

  4. Przecier z papryk, moreli i pomidorów ponownie wlewamy do garnczka i gotujemy w celu zredukowania wody, żeby sos zrobił się gęstszy.

  5. Gotowy sos doprawiamy do smaku i gorący wlewamy do butelek, ja zwiększyłam ostrość nalewem oleju z papryk habanero. Sos przechowujemy w lodówce. Kazdy może sobie użyć do sosu przypraw które lubi. Sos można zagęszczać także przez dodanie dyni.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 października 2017 Jak jest papryczka i to jeszcze ostra, to ja w to wchodzę, bo dużo ci u nas tego "towaru" ;)
Moje smaki :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń