Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos z zielonych pomidorów

Sos z zielonych pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 476 Ocena: 3182

Dodano:

Odsłon: 937

Kiedy kończy się "sezon pomidorowy" zrywam zielone pomidory: część z nich pozostawiam by dojrzały a z reszty robię pyszny zielony sos na zimę.

Składniki

  • zielone pomidory 1,5 kg
  • zielona papryka 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • cukier do smaku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory obieramy ze skórki - ponieważ skórka trudno schodzi musimy je chwilę pogotować lub obrać nożem. Następnie pomidory kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę cukru. Wszystko razem powoli gotujemy do czasu aż pomidory rozpadną się, sok pomidorowy odparuje a sos zgęstnieje. Całość możemy zblendować by uzyskać jednolity sos. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 04 stycznia 2018 Wszystko co pomidorowe biorę w ciemno:)Super sos!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń