Do góry

Przetwory Przepis na:

sos żurawinowy i konfitura z gruszką -zimowe witaminy w godzinę :)

sos żurawinowy i konfitura z gruszką -zimowe witaminy w godzinę :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2001

Dodano:

Odsłon: 1800

gruszka dodaje słodyczy tak bogatej w witaminy żurawinie - przepyszny wzmacniający dodatek do ...wszystkiego :) przepis na 8 słoiczków 150/220 ml, w tym 1 pysznego delikatnego sosu

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw myję i sterylizuję słoiki - w piekarniku 30 minut 120 stopni. W tym czasie przygotowuję ich zawartość :)

  2. Żurawinę myję, zasypuję cukrem i gotuję na wolnym ogniu.
    Gruszkę myję, obieram i kroję skrawki dookoła ogryzka wprost do garnka z żurawiną. Całość gotuję mieszając od czasu do czasu 15 minut.

  3. Po 15 minutach łyżką do sosów zbieram sos. Lekko naciskam łyżką na powierzchnię, by nabrać sam sos, bez skórek i pestek.
    Nalewam do gorącego słoiczka gorącą zawartość. Czyszczę ponownie gwinty, mocno zakręcam i studzę do góry dnem - całą noc.
    Łagodniejszy, nieco rzadszy sos od musu żurawina z pigwą.

    Pychotka! Nigdzie nie ma takiego dodatku do deserów - jest wyjątkowy, delikatny i przepyszny!

  4. Pozostałą zawartość - właściwą konfiturę gotuję kolejne 15 minut i wekuję. Nakładam do gorących słoików, czyszczę gwinty, mocno zakręcam i odstawiam do wystudzenia do góry dnem na całą noc.

    Używam do czego tylko się da: herbaty, deserów, ciastek i naleśników, a nawet do mięsa, ale moje ulubione zastosowanie do z białym serkiem albo śniadanie na ciepło - z zapiekanym bundzem:
    https://smaker.pl/przepis-sniadanie-na-cieplo-samo-sie-robi-bundz-z-zurawina,152852,domowapiwniczka.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń