Do góry

Dodatki Przepis na:

Sosy do mięs z grilla

Sosy do mięs z grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 878

Dodano:

Odsłon: 1421

Moje ulubione sosy do grillowanego mięsa :)

Składniki

  • sos twarożkowo-czosnkowy:
  • serek kanapkowy naturalny 1 op.
  • jogurt naturalny lub śmietana kwaśna 1 łyżka
  • ząbek czosnku
  • suszone oregano
  • sos curry:
  • Majonez 2 łyżki
  • Jogurt naturalny gęsty 2 łyżki
  • ketchup łagodny 2 łyżki
  • dżem z czarnej porzeczki 1 łyżka
  • ząbek czosnku
  • curry 2 łyżeczki
  • sos chrzanowy:
  • śmietana 12% 1/2 szklanki
  • majonez 1/2 szklanki
  • chrzan świeżo tarty lub ze słoiczka 1 łyżka
  • sól
  • cukier szczypta
  • sos tatarski:
  • musztarda 3 płaskie łyżki
  • olej słonecznikowy 200 g
  • korniszony 100 g
  • marynowane grzybki kilka sztuk
  • rzeżucha lub szczypiorek 1 łyżka
  • jajka ugotowane na twardo 2 szt.
  • sól
  • cukier szczypta
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Twarożkowo-czosnkowy:
    Do serka dodajemy śmietany, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę oregano, sól, odrobinę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.

  2. curry:
    Wszystkie składniki dokładnie, ręcznie miksujemy. Odstawiamy sos na godzinkę aby smaki się zintegrowały.



  3. sos chrzanowy:
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ręcznie, nie miksować blenderem, bo sos zrobi się rzadki. Odstawić na pół godziny do lodówki. Znakomicie komponuje się z mięsem, gotowanymi na twardo jajkami jak i pomidorami czy świeżym ogórkiem.

  4. sos tatarski:
    Żółtka przetrzeć przez sito lub dokładnie rozetrzeć na jednolitą masę z musztardą, ucierać dalej dodając olej. Do gęstego sosu dodać drobno posiekane korniszony i grzybki oraz białka jajek. Dodać zieleninę i doprawić do smaku solą i cukrem. Podawać jako dodatek do mięs, ryb, sałatek.

  5. Piątym dodatkiem są uniwersalne buraczki ćwikłowe z dodatkiem świeżo tartego chrzanu :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń