Do góry

Przekąski Przepis na:

Souvlaki

Souvlaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 4629

Dodano:

Odsłon: 18035

Souvlaki to popularna grecka potrawa,podawana w chlebkach pita lub na szpadkach(kalamaki) .Używa się do niej kurczaka lub mięso wieprzowe.Ja mam sentyment do souvlaków,bo zajadałam się nimi będąc nastolatką,podczas wakacji w Grecji na początku lat 90-tych.Zrobiłam według oryginalnego przepisu i wyszły obłędne.Dla mnie lepsze niż popularny kebab.POLECAM:)

Składniki

  • piersi kurczaka/małe, 2 sztuki
  • pita chlebki okrągłe/małe, 4 sztuki
  • cebula czerwona,posiekana w półtalarki, 1 sztuka
  • pomidor,pokrojony w małe cząstki, 1 sztuka
  • oliwki,dowolne, 1/2 szklanki
  • ser feta,pokrojony w kostkę, 1/2 opakowania
  • MARYNATA:
  • balsamic vinaigrette(przepis poniżej), 3/4 szklanki
  • sok z cytryny, 3 łyżki
  • oregano suszone, 1 łyżka
  • pieprz mielony, 1/2 łyżeczki
  • SOS TZATZIKI:
  • ogórek świeży,wężowy, 1/2 sztuki
  • sól,najlepiej morska, 1 łyżeczka
  • jogurt naturalny, 1 szklanka
  • śmietana, 1/4 szklanki
  • soku z cytryny, 1 łyżka
  • oliwa z oliwek, 1 łyżeczka
  • czosnek,przeciśnięty przez praskę, 1 ząbek
  • koperek świeży,posiekany drobno, 1 łyżka
  • przyprawa grecka(przepis poniżej), 1/2 łyżeczka
  • sól i pieprz, do smaku
  • GRECKA PRZYPRAWA:
  • oregano susz., 1i1/2 łyżeczki
  • tymianek suszony, 1 łyżeczka
  • bazylia suszona, 1/2 łyżeczki
  • majeranek suszony, 1/2 łyżeczki
  • cebula suszona,może być kostka Knorra, 1/2 łyżeczki
  • czosnku granulowanego, 1/4 łyżeczki
  • BALSAMIC VINAIGRETTE:
  • oliwa z oliwek extra virgin, 1/2 szklanki
  • musztarda, 1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny,biały lub ciemny, 1/2 szklanki
  • czosnku,przeciśnięty, 1 ząbek
  • szczypta soli
  • pieprzu, do smaku
  • sałata lodowa lub rzymska,porwana na paski, 1/2 sztuki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. MARYNATA: W małej miseczce wymieszać balsamic vinaigrette na gładko(przepis powyżej),sok z cytryny,oregano i pieprz czarny.Piersi z kurczaka umyć,osuszyć i włożyć do woreczka z zapięciem strunowym lub pojemnika szczelnego z pokrywką.Wlać marynatę do kurczaka,zamknąć pojemnik i włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.

  2. SOS TZATZIKI:ogórka obrać,zetrzeć na grubej tarce ,posypać solą i odstawić przynajmniej na 5 minut,aby puścił sok.W miseczce wymieszać jogurt naturalny,śmietanę,sok z cytryny,oliwę z oliwek.Przyprawić czosnkiem,koperkiem posiekanym i przyprawą grecką.Wycisnąć ogórka z soku,który puścił,dodać do sosu.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Włożyć do lodówki do momentu użycia.

  3. Rozgrzać grilla na wolnym powietrzu lub w piekarniku,można smażyć na patelni grillowej.

  4. Wyciągnąć kurczaka z marynaty,delikatnie odsączyć i umieścić na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni grillowej.Piec kurczaka około 8 minut z każdej strony,tyle ile trzeba aby był usmażony.Kurczaka odłożyć na około 10 minut przed pokrojeniem.Pokroić w cienkie plasterki.

  5. Placki pita przygotować w/g przepisu na opakowaniu.Do ciepłej pity wkładać przygotowane składniki:sałatę,pomidor,cebulę,oliwki,plasterki kurczaka.Przekładać sosem tzatziki i fetą,lub podawać sos i fetę w osobnej miseczce obok i polewać sosem. Rada! Sos balsamic vinaigrette można używać do innych potraw np.sałatek,można przechowywać w szczelnym pojemniku,słoiczku do 3 dni. Grecką przyprawę też można wykorzystać do warzyw,sałatek,dipów i.t.p.Można przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym,chłodnym miejscu do 6 miesięcy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosse 19 stycznia 2013 Twoja wersja szybsza w wykonaniu i też na pewno smaczna:)Zresztą chlebki pita z każdym wkładem są dobre:)dziękuję i pozdrawiam:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiagotujepl 19 stycznia 2013 :) Ja do moich chlebków zrobiłam suvlaki ale w bardziej ubogiej wersji :) http://kasia-gotuje.pl/przepis/223

Daję 5!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewoola 05 listopada 2012 Nie mogę oderwać oczu!! Przepis trafia do ulubionych i wkrótce zostanie sprawdzony :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 05 listopada 2012 Zdjęcie bardzo zachęcające,na pewno wypróbuję bo wygląda i brzmi przepysznie:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 05 listopada 2012 brzmi megasmakowicie, do wyprobowania!
ps. sliczne zdjecie :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń