Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 122
Polecam.
Odsłon: 195
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 33
...ale pyszny.
Odsłon: 90
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 122
Polecam.
Odsłon: 195
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 33
...ale pyszny.
Odsłon: 90
Składniki
Boczek pokrój w kosteczke(oczywiście trzeba odkroić gruba skórę i wyrzucić) i powolutku smaż na patelni .Dobrze by było żeby patenia była dość duża. W osobnym naczyniu wlej śmietanę, dodaj jajko i zetrzyj ser na tarce na dużych oczkach,wszystko wymieszaj-wedle uznania moża dolać troszkę więcej śmietany czy też więcej sera. Ja lubie żeby nie było ani za gęste ani za rzadkie. Dodać do smaku pieprz i sól. Odstawić.
W międzyczasie należy podlać boczek winem i dobrze wymieszać ,poczekać aż wino odparuje. Ugotować makaron al dente, odcedzić i wrzucić na patelnie z boczkiem- wymieszać. Następnie zgasić ogień ( jest to bardzo ważne ponieważ może sie zrobić z tego po prostu jajecznica-a tego nie chcemy) pod patelnia i wlać na to wszystko śmietanę z jajkiem i serem. Wszystko energicznie wymieszać do momentu aż składniki dobrze się połączą ze sobą. Podawać z posypaną gałką muszkatołową oraz dobrym białym winem .
Smacznego