Dania główne Przepis na:
Spaghetti Alfredo-Carbonara

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 252
Dodano: 26.10.2010
Odsłon: 6146
Składniki
- makaron spaghetti, ok 150 g
- Makaron spageti, ok 150 g
- Boczek lub inna dobrze uwędzona wędlina, 3-4 plastry
- zółty ser, 50-60 g
- Śmietana 18% (typu łaciata), 100 ml
- rukola, 1 garść
- Sól, pieprz i czosnek (może być granulowany)
1-2 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Makaron gotujemy al dente. Boczek (wędlina) lekko prażymy na suchej patelni, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i szczyptę czosnku. Rukolę tniemy (rwiemy) na drobne.
-
Odcedzamy makaron, do gorącego makarony wrzucamy wędzonkę i mieszamy. Zalewamy masa śmietanowo-serową, wstawiamy na mały ogień i ok minutę energicznie mieszamy. Podsypujemy rukolą, mieszamy. Nakładamy na talerze, serwujemy od razu. SMACZNEGO
Komentarze do przepisu (1)

landryna8215 10 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Robię bardzo podobnie,tylko zamiast rucoli daję szpinak,a zamiast sera żółtego daję serki topione.iekawy pomysł z tą rucolą ;) . pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz