Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti Alfredo-Carbonara

Spaghetti Alfredo-Carbonara

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 228

Dodano:

Odsłon: 6055

Szybkie w wykonaniu, bardzo sycące...

Składniki

  • makaron spaghetti, ok 150 g
  • Makaron spageti, ok 150 g
  • Boczek lub inna dobrze uwędzona wędlina, 3-4 plastry
  • zółty ser, 50-60 g
  • Śmietana 18% (typu łaciata), 100 ml
  • rukola, 1 garść
  • Sól, pieprz i czosnek (może być granulowany)
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente. Boczek (wędlina) lekko prażymy na suchej patelni, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i szczyptę czosnku. Rukolę tniemy (rwiemy) na drobne.

  2. Odcedzamy makaron, do gorącego makarony wrzucamy wędzonkę i mieszamy. Zalewamy masa śmietanowo-serową, wstawiamy na mały ogień i ok minutę energicznie mieszamy. Podsypujemy rukolą, mieszamy. Nakładamy na talerze, serwujemy od razu. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

landryna8215 10 stycznia 2011 Robię bardzo podobnie,tylko zamiast rucoli daję szpinak,a zamiast sera żółtego daję serki topione.iekawy pomysł z tą rucolą ;) . pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń