Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 61

Dodano:

Odsłon: 466

Spaghetti alla carbonara mogę jeśc codziennie. Robiłam kilka wersji ta jednak jest najlepsza. Oczywiscie bez śmietany:)

Składniki

  • 200 g makaronu
  • sól do gotowania
  • guanciale 75g
  • ser pecorino 50g
  • 3 szt jajka
  • pieprz
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wstawiamy wodę na makaron. Gdy zawrze, solimy ją i wrzucamy do niej spaghetti. Na rozgrzanej patelni przesmażamy posiekane guanciale. Powinien wytopić się tłuszcz. W misce roztrzepujemy żółtka, wsypujemy do nich ser i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Kiedy makaron jest al dente, odlewamy z niego 50 mililitrów wody i wlewamy ją do miski. Dokładnie i szybko mieszamy. Przecedzony makaron wrzucamy na patelnię z przestudzonym guanciale. Mieszamy, po czym przekładamy do miski. Dokładnie mieszamy i natychmiast podajemy!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń