Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 3734

Dodano:

Odsłon: 473

Witam, dzisiaj mam coś specjalnego, prostego, a zarazem bardzo efektywnego. Zasmakuję szczególnie miłośnikom makaronów i wędzonego boczku. Najlepiej smakuję tuż po przygotowaniu, więc pamiętajcie o tym, gdy sami będziecie je robić. Zapraszam :)

Składniki

  • Makaronu spaghetti ok. 300 g.
  • Boczek wędzony 200 g.
  • Śmietanka słodka 18% ok. 150 ml.
  • Żółtka 3 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Cebula biała 1/2 szt.
  • Cebula czerwona 1/2 szt.
  • Ser żółty grana padano lub parmezan ok. 30 g.
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al`dente wg opisu na opakowaniu.

    Boczek pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na rozgrzanej patelni aż do zarumienienia.
    Pokrojoną cebulę w drobną kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na wytopionym tłuszczu z boczku.
    W miseczce wymieszać żółtka z startym serem i połową śmietanki.
    Drugą połowę śmietanki wlać na patelnie, dodać podsmażony boczek i całość zalać śmietanką z jajkami i serem. Całość dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na sam koniec dodać odcedzony makaron, wymieszać i chwilkę pogotować.

    Tuż przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń