Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Autor:

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 1613

Dodano:

Odsłon: 301

Zapraszam dziś na mój przepis na słynną carbonarę, u mnie z chrupiącym boczkiem, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti
  • ok. 200 g boczku
  • 3 jajka (lub 3 żółtka)
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, tymianek
  • ser grana padano, parmezan lub pecorino
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w kosteczkę. Od razu nastawiamy wodę na makaron.

    Boczek smażymy z odrobiną oliwy i łyżką masła na złoto.

    Makaron gotujemy al dente.

    Do miski wbijamy 3 jajka (lub 3 żółtka), dodajemy sól, pieprz, dużo tymianku i 2 łyżki mleka i rozkłócamy to widelcem.

    Następnie rozmieszane jajka wlewamy do usmażonego boczku i od razu dodajemy ugotowany przecedzony i gorący makaron (już na wyłączonej płycie, na wyłączonym ogniu).

    Energiczne mieszamy, sypiemy tarty ser, mieszamy i gotowe.

    Podajemy również posypane serem.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń