Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie Tanie Ciężkostrawne Niedobre (Żartowałem, pyszne!)
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 39
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10509
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 91
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 39
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10509
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 91
Składniki
Nastawiamy wodę na makaron (nie solimy, sól najlepiej dodać gdy będzie się już gotowała).
Kroimy boczek na paski, kroimy czosnek (i opcjonalnie cebulę) na najdrobniejsze kawałki jakie są tylko możliwe do pokrojenia przez człowieka.
Jeśli woda się nie zagotowała, to palimy papierosa i czekamy. Jeśli woda się zagotowała, to solimy i sprawdzamy czy jest odpowiednio słona woda. Mieszamy i wsadzamy makaron... i mieszamy. Olać olej, to nie działa. Jeśli chcecie żeby się nie kleił, dodajcie ocet balsamiczny.
Boczek na patelnie! Smażymy tak żeby odgrzać jego tłuste części i tak żeby być zadowolonym. Palimy papierosa.
Do smażącego się boczku dodajemy czosnek (i opcjonalnie cebulę) na 3 minuty przed końcem smażenia tegoż. Gdy czosnek się zrobi fajnie (tak jak lubimy), wyłączamy ogień.
Wlewamy na patelnię śmietanę. Wyłączyliśmy ogień tylko po to, żeby móc sobie na luzie pododawać przypraw. Ja dodaje mnóstwo pieprzu, szczyptę soli, oregano, bazylię (można też na koniec), czasem czosnek granulowany, czasem inne rzeczy które mam pod ręką.
Włączamy ogień pod patelnią! Gotujemy śmietanę.
Makaron powinien dojść mniej więcej w tym samym czasie co gotująca się śmietana. Najpierw makaron. Wyłączamy. Odcedzamy. Wykładamy na talerze. Posypujemy każdy serem (parmezan lub inny, ja jadam z różnymi).
Teraz śmietana. Oblewamy syto makarony. Szybko, kolejny krok!
Do każdego talerza dodajemy żółtko z jajka. Po prostu, na czubek makaronu który polaliśmy śmietaną wbijamy żółtko. Mieszamy i podajemy lub podajemy i mieszamy. Gotowe. Smacznego.
Po sytym daniu palimy zasłużonego papierosa.