Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti casserole

Spaghetti casserole

Autor:

Przepisów i artykułów: 1875 Ocena: 43092

Dodano:

Odsłon: 4041

Kuchnia albańska ma to do siebie, że łączy wiele kultur. Widoczne tutaj są elementy bałkańskie, greckie, tureckie czy też włoskie. Może to i bezpieczniejsze rozwiązanie, dla nas Europejczyków. Jednak widoczne, jeszcze, jest gotowanie z tego co pod ręką. Ostatki dyktatorstwa jeszcze czuje się, więc warto jak najprędzej udać się do Albanii.

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 2 jajka
  • 200 g białego sera
  • 120 ml mleka
  • 1łyżka startego sera (u nas parmezan)
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku około 15 min. Odcedzamy.
    Jajka, mleko i ser dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Do całości wrzucamy makaron, mieszamy i wykładamy do wysmarowanej masłem, okrągłej blaszki.
    Posypujemy startym serem, na ten przykład parmezanem jak w naszym przypadku.

    Całość zapiekamy 30 min w temp. 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pesto 06 sierpnia Jaka jest albańska nazwa tego dania? Bo raczej nie "spaghetti casserole" ;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 14 sierpnia 2017 raczej udawać się do Albanii nie będę,ale zapiekankę na pewno wypróbuję...:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Fram 14 sierpnia 2017 a ja byłem pewny, że spaghetti casserole to nowojorska specjalność - takie z wołowiną ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń