Do góry

Dania główne Przepis na:

spaghetti con gorgonzola

spaghetti con gorgonzola

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2432

Dodano:

Odsłon: 1368

wspaniałe i szybkie danie. bardzo aromatyczne, sycące a przy tym zaskakująco lekko się po nim człowieczyna czuje

Składniki

  • 250 g spaghetti 100 g boczku wędzonego
  • 2 łyżki cukru brązowego 125 g gorgonzoli
  • 100 ml kremówki 30% 100 ml wina półwytrawnego białego
  • 1 gruszka 1 garść orzechów włoskich
  • 4 ząbki czosnku pieprz świeżo tłuczony sól spora garść natki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotowuję wodę na makaron. Solę i gotuję al dente. Studzę po d zimną wodą i odstawiam.
    Na małej patelni rozgrzewam odrobinę oliwy. Smażę pokrojony w kostkę boczek do zarumienienia z każdej strony. Zasypuję cukrem. Zmniejszam moc palnika do minimum i karmelizuję.
    Na duże patelni rozgrzewam kremówkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaję 100 g gorgonzoli i podgrzewam, mieszając, do połączenia i roztopienia sera. Wlewam wino i podgrzewam. Dodaję gruszkę i orzechy. Podgrzewam 5-10 minut. Dodaję makaron i podgrzewam do momentu, aż będzie ciepły. Przyprawiam solą i pieprzem. Dodaję natkę i pozostawiam na palniku jeszcze na 2-3 minuty.
    Podaję gorące, posypane pozostałym serem i karmelizowanym boczkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń