Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti Frittata

Spaghetti Frittata

Autor: Olosz

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 12

Dodano: 03.02.2010

Odsłon: 788

Orginalny przepis pochodzi od Nigelli Lawson, ja go troszke ulepszyłam hihi

Składniki

  • makaron spaghetti, ok.120g
  • jajka, 3
  • czosnek, 3 ząbki
  • pomidory, 5
  • masło, 1łyżka
  • oliwa z oliwek, 3 łyżki
  • sól,pieprz, do smaku
  • bazylia świeża (może być suszona)
  • potarty ser żółty
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy, studzimy i tniemy na mniejsze kawałki.

  2. Jajka roztrzepać, dodać posiekany czosnek,sól, pieprz i bazylię. Do jajek dodać makaron i wymieszać.

  3. Na patelni rozpuścić łyżkę oliwy i masła. Na gorąca patelnie wylać makaron z jajkiem i smażyć przez kilka minut,poruszając patelnią, aż jajko sie zetnie.

  4. Posypać żółtym serem, wstawić patelnię na parę minut do nagrzanego piekarnika do 180st.

  5. Pomidorki sparzyć, obrać ze skórki, pokroic w kostke i wymieszać z łyżkż oliwy.

  6. Gdy ser się delikatnie przypiecze, wyjąć patelnię, makaron przełożyć na talerze i posypac pomidorkami oraz bazylią. (Makaronu nie trzymac za długo w piekarniku bo będzi zbyt suchy.Trzeba robić na wyczucie hihi. Mi 120g makarony wystarcza dla 2 osób, ale mozna oczywiście zwiększyć ilość :). )

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń