Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Spaghetti po bolońsku"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 219
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 769
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1816
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 162
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 238
Polecam.
Odsłon: 290
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 219
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 769
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1816
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 162
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 238
Polecam.
Odsłon: 290
Składniki
Warzywa obierz, umyj i osusz. Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Marchewkę i seler pokrój w maleńką kosteczkę lub zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć cebulę oraz czosnek, zeszklij. Dodaj rozdrobnioną marchewkę oraz seler. Smaż warzywa, często mieszając, ok. 5 min.
Po tym czasie dodaj do przesmażonych skła- dników mięso mielone. Dalej mieszając smaż, aż mięso się zrumieni. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz po sporej szczypcie soli i pieprzu do smaku.
Danie na patelni zalej bulionem. Dodaj po szczypcie ulubionych ziół (bazylia, oregano, zioła prowansalskie). Duś sos na małym ogniu 10 minut.
Zagotuj 3 litry osolonej wody. Wrzuć makaron. Ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Gotowe spaghetti odcedź na sicie. Połącz z sosem.
Makaron przełóż do dużej miski. Gotowy sos ponownie dopraw do smaku solą oraz pieprzem i szczyptą cukru, wyłóż na makaron. Możesz dodatkowo posypać całość startym parmezanem. Ozdób ziołami.
Czas ok. 40 min; porcja – 380 kcal, cena 3,20 zł.
smak sosu bolońskiego wzbogaci dodatek 1-2 łodyg selera naciowego.Źródło: Świat kobiety