Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti po słowiańsku (ala Polonese)

Spaghetti po słowiańsku (ala Polonese)

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 96

Dodano:

Odsłon: 148

Nasza polska wariacja na temat włoskiego makaronu. Równie prosta w przyrządzeniu, opierajaca się na naszych rodzimych składnikach i naprawdę smaczna. Czas przyrządzenia to zaledwie 20-30 minut.

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na początek - boczek.
    Należy rozpuścić sporo masła na patelni (1/5 kostki), a gdy zacznie skwierczeń, rozłożyć boczek i porządnie go zasmażyć.

  2. Uwaga: ważne, by użyć cienko krojonego boczku. Możemy pokroić go sami, lub zakupić juz odpowiednie cienkie plasterki. Zbyt gruby boczek zbytnio zdominuje smak potrawy.

  3. Gdy boczek się usmaży, czyli zacznie się już delikatnie zapiekać i rolować pod wpływem ciepła, czas dodać pomidory. W zimę można dodać krojone, z puszki, jednak latem śmiało można wykorzystać świeże, pokrojone w kostkę. Potrawa zyska dzięki temu na aromacie.

    Solimy i dodajemy pieprzu według upodobań.

  4. Ostatnim etapem jest ugotowanie makaronu. Ważne, by go zbytnio nie rozgotować. Najlepszym wyborem są muszelki, bądź farfale.

  5. Danie podajemy na ciepło. Ma ciekawy smak. Pomidorowy, trochę jak włoskie spaghetti, jednak smażony na maśle boczek sprawia, że jest on zupełnie inny, bliższy naszym Polskim korzeniom.

    Można oczywiście posypać danie serem typu parmezan, który zmieni nieco smak na bardziej włoski.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kawa-z-mlekiem 15 czerwca Coś wspaniałego, jestem pod wrażeniem pomysłu i realizacji w postaci filmiku i leci sub :-) A podobny obiadek i u mnie się pojawi, pozdrawiam serdecznie :-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń