Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti pomidorowe

Spaghetti pomidorowe

Autor: akamyll

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 208

Dodano: 06.06.2010

Odsłon: 38559

Lekko, szybko, smacznie. Po włosku i wegetariańsku. http://vanillateaspoon.blox.pl/html

Składniki

  • makaron pełnoziarnisty, (ilość wg uznania)
  • Pomidory w całości, 1 puszka
  • młoda cebulka, 1 szt
  • czosnek, ząbek
  • świeże listki bazylii, kilka
  • oliwa z oliwek, 2-3 łyżki
  • kostka warzywna, 1 szt
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kurkuma, bazylia, oregano, wg uznania
  • kotlety sojowe, wg uznania
  • mozzarella, wg uznania
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente.

  2. W tym samym czasie przygotowujemy sos.

  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Młodą cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i trzymamy do zeszklenia. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Zdejmujemy z gazu. Pomidory z puszki traktujemy blenderem :) Dolewamy do cebuli z czosnkiem, ponownie stawiamy na gaz. Następnie dorzucamy kostkę warzywną i przyprawy wg uznania. Można dorzucić kotlety sojowe, pokrojone w paski lub tuńczyk z puszki (odcedzony i rozdrobniony). Gotujemy ok. 5 min.

  4. Nakładamy makaron, sos i dekorujemy listkami świeżej bazylii. Mozzarellę kroimy w paseczki i posypujemy całość.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magcyl 09 czerwca 2011 Orazio najpierw sam dodaj jakiś przepis zamiast się wymądrzać, jak na razie na twojej karcie przepisów jest wielkie Z E R O.

Ja ten przepis dodaję do uluionych, bo kto powiedział że sos "musi być" z mielonym mięsem :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LeiaOrgana 09 czerwca 2011 dołączam do narzekań, to nie jest włoski przepis...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

orazio 09 czerwca 2011 To jest ochydny przepis !! Nie jest to absolutnie kuchnia Wloska !! Nie mieszajcie baby z dziadem !!!!..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazia123 14 listopada 2010 Ciasto jest fantastyczne,właśnie dzisiaj upiekłam
Już go nie ma,do marchewki dodałam 1 całe starte jabłko,2/3 szklanki cukru,nie dodałam rodzynek bo nie miałam.Świetna jest też suszona żurawina.
Pozdrawiam
Grażyna

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

witek666 29 sierpnia 2010 no to sprobujcie zamiast kostki, urzyc odrobiny marchewki i naci selera pokrojonych w drobna kosteczke, i przyprawy to pieprz,sol i moze byc oregano, a bardzo wazna rzecz to sol i trzeba umiec jej dodac by sos nie wyszedl kwasny. I pomidory, tylko bez skorki.... i to jest wloski smak:] smacznego

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amela 17 lipca 2010 Naprawdę przepyszny, robię taki sam i co ważne- naprawdę włoski!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

akamyll 06 czerwca 2010 a właśnie ostatnio miałam w rękach makaron z mąki durum, ale nic o niej nie wiedziałam więc nie wzięłam ... ale skoro polecasz to na pewno wypróbuję :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Lumiuz 06 czerwca 2010 Robię prawie identyczny sos - jest pyszny! osobiście polecam mąkę durum, ale i tak najważniejsze żeby makaron był przygotowany al dente ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń