Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti razowe ze szpinakiem, kurczakiem i bazyliowym pesto

Spaghetti razowe ze szpinakiem, kurczakiem i bazyliowym pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 287

Dodano:

Odsłon: 3723

Kolejna szybka propozycja na obiad, wystarczy wcześniej zamarynować mięsko. Tym razem danie fit, czyli lekkie i smaczne. Makaron razowy idealnie połączył się z kurczakiem, pesto z bazylii i szpinakiem.

Składniki

  • 500 g kurczaka
  • 2 łyżeczki liścia lubczyku
  • 2 łyżki oleju z cytryną i bazylią
  • Sól
  • Pieprz świeżo mielony z młynka
  • 2 ząbki czosnku
  • Dodatkowo:
  • 300 g szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pesto z bazylią
  • 200 g makaronu razowego spaghetti
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filet z kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy w oleju z cytryną i bazylią. Doprawiamy liściem lubczyka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby mięso nasiąknęło marynatą.
    Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, podsmażamy. Następnie dokładamy szpinak ( u mnie mrożony), dusimy pod przykryciem. Pod koniec kiedy szpinak ładnie połączy się z mięsem dodajemy pesto z bazylii, pokrojony w kosteczkę ser feta, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy wydaje się nam, że mięso może być zbyt suche podlewamy odrobiną bulionu.
    Spaghetti gotujemy al dente w delikatnie osolonej wodzie. Mieszamy z mięsem i szpinakiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń